Скандинавски кухни

или

Как да обзаведем перфектната кухня в Скандинавски стил в 3 лесни стъпки?

Светлина, усещане за простор и хармоничност се излъчват от Скандинавския стил кухни. Оформил се със своя ясна дизайнерска визия още през 50-те години на 20-ти век, Скандинавският тип кухня завладява въображението на почитателите си със своята простота, минимализъм и функционалност. Както подсказва и името му, това е стил, зародил се в държавите от най-северната част на Европа – Дания, Норвегия, Швеция и Финландия.

Водеща идея в развитието на модернизма и функционализма като движения, която намира своето ярко отражение и в Скандинавските кухни, е разбирането, че изчистените форми, елегантността и функционалността в ежедневието, следва да бъдат достъпни за всички, независимо дали обзавеждаме малки и компактни или по-големи и просторни жилищни пространства. По този начин, каквото и да е житейската ни ситуация в момента, със своята модерна визия, ненатрапчив дизайн и функционалност, Скандинавският тип кухня е едно разумно решение за всеки дом. Повече за приложението на Скандинавския тип дизайн в дома можете да научите от статията за Скандинавски бани, която нашите чудесни партньори от bania.online създадоха.

А ето и 3-те лесни стъпки, които е необходимо да следваме, за да пресътворим перфектната скандинавска кухня в своя дом.

1. Вечното бяло

Когато мислим за Скандинавския стил кухни, първото нещо, което ни идва наум е белия цвят. Дългите сурови зими в Скандинавия, съпроводени от недостига на естествена слънчева светлина, са наложили този избор на цвят поради жизнената необходимост от създаване на усещане за простор, свободни пространства и светлина в интериора на дома, които да компенсират мрачните и депресивни краски навън. Скандинавският дизайн е силно доминиран от белия цвят в неговите многобройни нюанси и отенъци - искрящо бяло, слонова кост, бяло с примеси на сиво, бежово или розово, в зависимост от това дали искаме да акцентираме върху по-студените и консервативни тонове или върху по-топлите и уютни бели нюанси. Бялата палитра често бива разнообразявана от контрастиращи елементи от обзавеждането в черно, графитно или антрацитно сиво.

Скандинавска кухня

кухня от Швеция

2. Любов към естествените материали

Да боядисаме стените в бяло и обзаведем кухнята си с мебели в бели тонове не е достатъчно условие, за да я направим автоматично „Скандинавска“. Нуждаем се от допълнителни елементи, като влагането на меки дървесни тонове и естествени материали в интериора на кухнята - дървени плотове, дървени маси и етажерки, естествен паркет, стенни облицовки с дървесни шарки и др. подобни. Влагането на естествени материали и дървесни мотиви разнообразяват интериора на Скандинавските кухни, като създават усещане за топлина, удобство и комфорт, като в същото време се отличават с ненадмината семплост, елегантност и простота.

още една кухня от Финландия или Швеция

Скандинавска кухня 4

3. Добавяне на цвят и фигуралност

Вродената монотонност и стерилност на белия цвят в Скандинавските кухни, биват естествено преодолени чрез добавянето на ненатрапчиви пастелни тонове или цветни детайли при обзавеждането и интериорните решения. Цветните кухненски съдове, прибори и декорации, кухненското обзавеждането в пастелни тонове и модернистичните картини по стените, създават нужното усещане за динамика, разнообразие и приповдигнато настроение. Често Скандинавските кухни са украсени с декоративни плочки в стил „арт деко“ или плочки с фигурални мотиви и геометрични форми, които разчупват монотонността и внасят игрива нотка в интериора.

Настилката на тази шведска кухня е решена в плочки с геометрични форми

Кухня от Северна Европа, изпълнена с импрегнирани дъски (дюшеме) като настилка