Скандинавски кухни

или

Как да обзаведем перфектната кухня в Скандинавски стил в 3 лесни стъпки?

Светлина, усещане за простор и хармоничност се излъчват от Скандинавския стил кухни. Оформил се със своя ясна дизайнерска визия още през 50-те години на 20-ти век, Скандинавският тип кухня завладява въображението на почитателите си със своята простота, минимализъм и функционалност. Както подсказва и името му, това е стил, зародил се в държавите от най-северната част на Европа – Дания, Норвегия, Швеция и Финландия.

Водеща идея в развитието на модернизма и функционализма като движения, която намира своето ярко отражение и в Скандинавските кухни, е разбирането, че изчистените форми, елегантността и функционалността в ежедневието, следва да бъдат достъпни за всички, независимо дали обзавеждаме малки и компактни или по-големи и просторни жилищни пространства. По този начин, каквото и да е житейската ни ситуация в момента, със своята модерна визия, ненатрапчив дизайн и функционалност, Скандинавският тип кухня е едно разумно решение за всеки дом. Повече за приложението на Скандинавския тип дизайн в дома можете да научите от статията за Скандинавски бани, която нашите чудесни партньори от bania.online създадоха.

А ето и 3-те лесни стъпки, които е необходимо да следваме, за да пресътворим перфектната скандинавска кухня в своя дом.

1. Вечното бяло

Когато мислим за Скандинавския стил кухни, първото нещо, което ни идва наум е белия цвят. Дългите сурови зими в Скандинавия, съпроводени от недостига на естествена слънчева светлина, са наложили този избор на цвят поради жизнената необходимост от създаване на усещане за простор, свободни пространства и светлина в интериора на дома, които да компенсират мрачните и депресивни краски навън. Скандинавският дизайн е силно доминиран от белия цвят в неговите многобройни нюанси и отенъци - искрящо бяло, слонова кост, бяло с примеси на сиво, бежово или розово, в зависимост от това дали искаме да акцентираме върху по-студените и консервативни тонове или върху по-топлите и уютни бели нюанси. Бялата палитра често бива разнообразявана от контрастиращи елементи от обзавеждането в черно, графитно или антрацитно сиво.

Скандинавска кухня

кухня от Швеция

2. Любов към естествените материали

Да боядисаме стените в бяло и обзаведем кухнята си с мебели в бели тонове не е достатъчно условие, за да я направим автоматично „Скандинавска“. Нуждаем се от допълнителни елементи, като влагането на меки дървесни тонове и естествени материали в интериора на кухнята - дървени плотове, дървени маси и етажерки, естествен паркет, стенни облицовки с дървесни шарки и др. подобни. Влагането на естествени материали и дървесни мотиви разнообразяват интериора на Скандинавските кухни, като създават усещане за топлина, удобство и комфорт, като в същото време се отличават с ненадмината семплост, елегантност и простота.

още една кухня от Финландия или Швеция

Скандинавска кухня 4

3. Добавяне на цвят и фигуралност

Вродената монотонност и стерилност на белия цвят в Скандинавските кухни, биват естествено преодолени чрез добавянето на ненатрапчиви пастелни тонове или цветни детайли при обзавеждането и интериорните решения. Цветните кухненски съдове, прибори и декорации, кухненското обзавеждането в пастелни тонове и модернистичните картини по стените, създават нужното усещане за динамика, разнообразие и приповдигнато настроение. Често Скандинавските кухни са украсени с декоративни плочки в стил „арт деко“ или плочки с фигурални мотиви и геометрични форми, които разчупват монотонността и внасят игрива нотка в интериора.

Настилката на тази шведска кухня е решена в плочки с геометрични форми

Кухня от Северна Европа, изпълнена с импрегнирани дъски (дюшеме) като настилка

Как да организирате кухнята си така, че да се храните по-здравословно?

Най-хубавото нещо, което можете да направите за своя дом и за себе си, е да си осигурите не просто модерна и красива, но и здравословна кухня. Помещението, в което приготвяте и консумирате храната си, трябва да бъде организирано така, че да насърчава добрите ви навици и да ви мотивира да живеете по природосъобразен начин.
И това изобщо не е трудно. Както при повечето неща в този свят, се изисква по-скоро воля и постоянство, отколкото някакви сизифови усилия. Не забравяйте, че добрата храна означава щастлив и качествен живот, какъвто несъмнено заслужавате. Ето как да го постигнете.

Грижете се за запасите си
Съхранявайте в кухнята си всичко, от което вие и вашето семейство се нуждаете. Ако сте изчерпали прясната продукция, поне може да се запасите със сухи и консервирани продукти, вместо да се окажете в ситуация, в която нямате нищо за хапване у дома си. Нещата, които си струва да имате по всяко време, са боб, макаронени изделия, кокосово мляко, пълнозърнест ориз и брашно, качествен доматен сос и ядки. Хубаво е да имате на разположение и основни зърна като киноа, елда, овес, просо и ечемик.

Обзавеждане за кухня - как цветовете повлияват?

Решението за нова кухня в дома поставя и началото на един период в живота ви, изпълнен с положителни емоции и ентусиазъм, но и доста време и търпение, което ще ви бъде нужно. Подгответе се за редица избори, които ще трябва да направите преди да пристъпите към покупка. Трябва да внимавате много и успешно да съчетаете стил и функционалност. Една нелека задача, която изисква доста размисъл при избирането на обзавеждане за кухня.

Всяко действие, което предприемете в кухнята е от основно значение, защото трябва да се съобразите с това, че там се приготвя храна, посрещаме гости, прекарваме време с близките си и разбира се, се храним. Тези фактори трябва да бъдат водещи за вас в избора на обзавеждане за кухня.

Разбира се, че визията е важна. Първо, помислете за нея, защото най-вече цветовете, цялостно повлияват на възприятието на стаята и оттам на живота ви. Трябва да знаете, че цветовете в дома се отразяват на настроенията ни. Те играят много важна роля и създават чувства и емоции. Затова при подбиране на обзавеждане за кухня, трябва разумно да се прави подбор, за да може накрая да получите невероятна атмосфера.

Като изберете определен цвят, вие избирате настроението, което искате да излъчва вашия дом. Например, белият цвят широко се използва в интериорния дизайн, като това може да внуши чувство на вяра, невинност и младост. Бялото  е подходящо за по-малки и компактни кухни, защото ги кара да изглеждат оптически по-големи. С него стаите изгледат по-свежи и живи.

Неговият конкурент, черният цвят пък се свързва с негативни емоции, но и се нарича цветът на мъдростта. То е добре да се използва в по-малки количества, например в съчетание с контрастиращи и допълващи го цветове. Когато го използваме правилно, то със сигурност ще добави лукс и стил в дома ни. То придава една елегантност, която е нужна за създаването на истински уютен дом. Единственото важно е да не е прекалява с него, защото в противен случай рискуваме да постигнем потискащ ефект.

Друг вариант за кухненско обзавеждане е лилавият цвят. Хубавото при него е, че доста добре се съчетава с по-леки цветове. Психологически, ефектът му се свързва с тайнственост в интериора и придава "кралски ефект", защото все пак това е цветът на тези особи.

Психологическият ефект на зеленото, вероятно е известен на всички. Той е природен цвят, който е и символ на спокойствие и изобилие. Съчетава се добре с други цветове и би могло да изглежда страхотно в обзавеждане за кухня. Той е известен с успокояващото си действие и връзка с природата.

Ако решите да използвате жълто или оранжево в кухнята, то ще добавите забавен ефект в нея. Тези цветове придават весела и приятелска обстановка. Те символизират енергичност и гостоприемство.

Ние, от мебели ХОП предлагаме огромно разнообразие от цветове в нашия каталог за кухненско обзавеждане. Разгледайте го и току виж сте обзавели цялата си кухня от него. Ние предлагаме и покупка на изплащане за тези, на които им е по-удобно по този начин.

Придайте желаният ефект на кухнята, като изберете правилния цвят. Бъдете смели и направете това, което ще ви накара да се чувствате добре в дома си.

Най-добрите технологии за „умна“ и безопасна кухня

умна и безопасна кухня

Кухнята често се нарича "сърцето на дома", но защо не и мозъкът? Интернет на нещата (IoT) ни донесе нова вълна от „умни“ кухненски приспособления и сензори, които знаят кога печката е оставена включена, и кафеварки, които приготвят кафето ни веднага, щом усетят, че сме будни. Ето и някои примери за това как можете да се сдобиете с кухня като от бъдещето.

За поръчване на хранителни стоки
Баркодовете вече не са само за касиери. Има устройства, които позволяват на потребителите да ги използват в дома като бърз начин за управление на списъци с хранителни стоки. В допълнение към сканирането на баркодове, те могат да приемат гласови команди и дори да подават поръчки за доставка на хранителни стоки, за да ви спестят разхождането до магазина.
Наличен е и един особен „магнит“ за хладилници. Докато сканирате или заявите от кои хранителни стоки се нуждаете, той може да се интегрира с редица списъци за пазаруване от трети страни. Планираните актуализации ще добавят онлайн сравнения на цени и онлайн поръчки, за да ви предложат най-доброто.
Друго устройство пък следи ще какво изхвърляте в кошчето, за да знае кои от любимите ви продукти вече са свършили. То ще ви предупреди, че е време да възстановите резерва си.